Pages

Friday, 10 August 2012

Amalan Pemakanan Bijiran Rasullulah saw

wah... Its a long time not update this blog. Dah lama x post mende baru. u want to know y? Limaza? Tak tau lah. There is no specific answer. Possibility yang paling besar adalah sibuk dengan rutin harian. Maklumlah nama pun pelajar kn. Bila hujung minggu, sibuk ngan family plak. Belum lagi berumah tangga.hahaha..

Bila cuti semester panjang, sibuklah plak bekerja. Kerja sAmbilan tambah pengalaman. Dalam masa yang sama, dapatlah tambah kenalan dan dapat isi poket ni untuk bekalan cuti dan akan datang. Kita boleh gak dapat merasai bagaimana kehidupan mereka diluar sana. Mean mereka yg hanya berpendidikan rendah, PMR, SPM. Berapa je basic gajinya plus elaun. Tapi mereka still dapat servive life merekakan. Tahniah!!

So pada posting kali x da kene mengena ngan perkara d atas pun. Tu saja je intro.haha.. Kali ini nak bercerita tentang amalan Rasullullah saw. In arabic term, its called Sunnah. Bila kita ikut, amalkan kita akan mendapat pahala dari Allah swt. Allahu Akbar!! Mudahnyakan nk buat pahala ni. Sunnah kali ni lebih focus pada pemakanan buah-buahan, bijian dari Tanah Besar Arab sana.

Mari kita lihat apakah dia k.

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

Barli
Haaa... Gambar kt atas ni barli yg sudah d masak. Sepertinya sedapkan. Memang pun cz aku antara penggemar barli.hahaha.. Tapinya x semua orang suka ngan barli ni.


2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

Kurma aka Tamar

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut.

Anggur aka grapes
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman dan ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas serta membuka selera, menguatkan perut dan membuang kahak. Elok diminum pada waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.

Tembikai @ Watermelon
haa.. Ni lah tembikai. Dia ada banyak jenis. Warna merah tu org panggil tembikai merah, yang warna kuning tu orang dok panggil tembikai kucing. Lagi satu x da dalam gambar tembikai susu, dia warna putih2 gitu.. Dalam 33 jenis yang ada ni, alep paling gemar yang tembikai susu tu cz manis..hahaha =)

Tembikai merah ni, dia ada biji banyak sangat2. Ada biji warna hitam n kuning2. Tapinya boleh di makan biji tu yer. Bercerita tentang biji tembikai ni, teringat kisah time comel2 dulu di mana seperti ayat berikut:

              " wey, jangan makan biji tembikai tulah, nantikan dia tumbuh dalam perut ko, nantikan dia jadi pokok baru tw".

haa.. mesti ada di kalangan sahabat sekalin yang memikirkan camtu gak kn plus hasutan kawan2 lain yang bijak2 time tu kn.hahaha...
video

Tembikai ni panggilan biasa or kebanyakan orang tu. Tapi di pantai timur semenanjung Malaysia ni, tembikai di panggil Timun Cina. In english its called Watermelon. Fil lugharul arabiah, ismuhu Batih (klik ni nak dengar bunyinya) hehe =)

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata dan perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum cuka dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.